MOKK

Mi a MOKK?

2006-ban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttmûködési megállapodást kötött a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) létrehozására.

A MOKK módszertani fejlesztéseket, képzéseket szervez, kommunikációs és disszeminációs tevékenységet folytat, szakmai tanácsadással, országos Múzeumi Koordinátori Hálózat mûködtetésével áll a múzeumi szakemberek, a pedagógusok, az oktatók és a felsõoktatási intézmények hallgatóinak rendelkezésére.

A MOKK fõ feladata 2008-2013 között a „Múzeumok Mindenkinek” Program – Múzeumok oktatási – képzési szerepének erõsítése – Központi módszertani fejlesztés TÁMOP-3.2.8/A-08-2008-0002 megvalósítása. A projekt célja a múzeumi kultúraközvetítés és az iskolák által megvalósuló múzeumhasználat modern módszertanának és jó gyakorlatainak elterjesztése, újszerû múzeumpedagógiai megoldások inspirálása, valamint a múzeumok közötti kapcsolatok erõsítése mellett a múzeumok és közoktatási intézmények közötti gyakorlati együttmûködések kialakítása és mûködtetése a múzeumi koordinátori hálózat által.

Mi a szerepe a Múzeumi Koordinátori Hálózatnak?

A MOKK keretében mûködik a Múzeumi Koordinátori Hálózat, Budapesten és megyénként egy-egy munkatárs részvételével. Feladatuk a projekt sikeres megvalósításának érdekében az információcsere biztosítása az EMMI, a MOKK és a megye, illetve Budapest területén mûködõ múzeumok, illetve közoktatási szereplõk, intézmények között egyfajta tanácsadói szerep betöltésével. A testület tagjai rendszeresen vesznek részt szakmai továbbképzéseken, tanácskozásokon, hogy naprakész ismeretekkel rendelkezzenek. A koordinátorok kiemelt feladata a különbözõ szakmai és tájékoztató rendezvények (megyei, helyi múzeumpedagógiai évnyitó, információs nap, múzeumpedagógus-pedagógus szakmai tanácskozás, találkozó, szakmai mûhely, stb.) megszervezése, hogy segítsék a közgyûjteményi és közoktatási intézmények közötti együttmûködések létrehozását és fejlesztését, hogy szorgalmazzák az iskolai oktatásban a múzeumok használatát.

A MOKK igazgatója Káldy Mária (kaldy.maria@sznm.hu).

Hajdú-Bihar megyei múzeumi koordinátor a kezdetektõl: Kállai Irén (Bihari Múzeum – Berettyóújfalu)

2012. II. félévétõl megyei múzeumi koordinátor: Bihari Horváth László (Rozsnyai István muzeális gyûjtemény – Létavértes)

Kontraszt
Betűméret növelés