Hajdúsági Múzeum állandó kiállításának korszerűsítése IV. ütem

Hajdúböszörmény – A csengő használata a hajdúböszörményi emberek életében több szokásban is megjelent.

„Böszörményi csengő, a csengők királya” téma köré tervezik a Hajdúsági Múzeum állandó kiállításának korszerűsítésének negyedik ütemét, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma 15 millió forinttal, Hajdúböszörmény önkormányzata pedig 1,4 millió forinttal támogat – mondta Kiss Attila, a település polgármestere a csütörtöki sajtótájékoztatón a Hajdúsági Múzeumban.

Újra átélni

– A „csengők királya”, azaz az egyedülálló böszörményi csengők élményszerű bemutatásán keresztül a csengőkhöz kapcsolódó állattartás, pásztorkodás és vásározás helyi sajátosságai interaktív formában is megelevenednek majd – mondta Szekeres Gyula múzeumigazgató. A templomi harangokra hasonlító csengők páratlan szépségük mellett zenei élményt is nyújtanak. – Kevesen tudják, de ezeket a tárgyakat korábban be is hangolták. Aki kedvet érez majd rá, etűdöket is lejátszhat egy interaktív pulton – mondta. A csengőöntő műhely korhű formában jelenik meg, a csengőöntés folyamatába pedig az érdeklődők is bekapcsolódhatnak. A korabeli vásárok hangulatát echós szekér idézi fel, melyre felülve átélhetik a szekerezés élményét is. Ahhoz, hogy még élethűbb legyen utazás, az alföldi táj is megjelenik egy vetített film segítségével.

Nyitva marad

A felújítás során a múzeum nem zár be, csak bizonyos helyiségeit korszerűsítik: az állandó kiállítás hatodik termét és az azt követő közlekedő folyosót renoválják, valamint berendezéseket, látványelemeket és ruhatárat is kialakítanak. Külön figyelmet szentelnek a digitális újításokra is, fejlesztik az infrastruktúra hálózatot, internet és wifi elérhetőséget is biztosítanak majd. A kiállításon nem csupán szöveges információk lesznek kihelyezve, hanem QR kódok is, melyeket megnyitva még több információt szerezhető, valamint terveznek egy mobilapplikációt is, mely szintén a múzeum megismerését segíti.

A kiállítás a tervek szerint jövő év júliusától lesz megtekinthető.

Forrás: http://www.haon.hu/hajduboszormeny/hajdusagi-csengo-csendul/3125745

Kubinyi Ágoston Program 2016.

 

Hajdúsági Múzeum állandó kiállításának korszerűsítése IV. ütem

 

Elnyert támogatás: 15 millió Ft (Emberi Erőforrások Minisztériuma)

 

Pályázat célja: állandó kiállítás hatodik terme, azt követő közlekedő folyosó felújítása, berendezése, látványelemek, ruhatár kialakítása

Téma: „Böszörményi csengő, a csengők királya”

 

A meglévő állandó kiállítás felújításának következő ütemében folytatódik az a megkezdett munka, amely a helyiek számára jelentős, nagy jelentőséggel bíró leletegyüttesek bemutatására helyezi a hangsúlyt. A kiállítás korszerűsítés negyedik ütemének gerincét szintén olyan tárgyak bemutatása alkotja, amelyek ezer szállal kötődnek Hajdúböszörményhez, és a tervezett, teljességre törekvő összeállítás ilyen összetételben még egyetlen magyarországi múzeumban nem került kiállításra. A „csengők királya”, azaz az egyedülálló böszörményi csengők élményszerű bemutatásán keresztül a csengőkhöz kapcsolódó, azoktól el nem választható állattartás, pásztorkodás, vásározás helyi sajátosságai elevenednek meg.

A böszörményi csengők példáján keresztül megelevenedik a csengőöntés ősi technikája is a csengőöntőműhely berendezésében, az érdeklődők pedig be is kapcsolódhatnak a csengőöntés folyamatába. Az új egység egyik legszembetűnőbb eleme lesz a vásározás hangulatához kapcsolódó „zötykölődő”, mozgó echós szekér, amelyre felülve mindenki átélheti a földúton döcögő szekéren történő utazás élményét. A „mozgó” szekér mellett természetesen az alföldi táj is feltűnik egy vetített film segítségével.

A böszörményi csengők harangokra emlékeztető egyedülálló látványa mellett, a látogató a csengők hangzását is megismerheti egy multimédiás pult segítségével.

 

 

About the author: Kiss Gergely