A hajdúdorogi erődfal régészeti kutatása

Az öreg hajdúvárosok sajátos településszerkezetének jellegzetes eleme a település központjában emelkedő templomot körülvevő erődfal. A lőrésekkel tagolt erődfal jelentős része a templomtól északra ma is áll.

Vasárnapi Ujság 1859. 6. évf. 3. sz. január 16. - http://epa.osz

Vasárnapi Újság 1859. január 16-i számában megjelent ábrázolás alapján az erődfal sarkainál egy-egy sarokbástya állt, amelynek nyomát ma már a felszín felett nem lehet látni.

Hajdúdorog Város Önkormányzata egy új építmény elhelyezését tervezi a görög katolikus templom közvetlen közelében, ezért vált szükségessé az erődfal déli szakaszának régészeti kutatása.

A feltárás első feladata a templomerőd déli fala nyomvonalának meghatározása volt. A kelet-nyugati irányú fal helyének meghatározását egy rá merőleges észak-déli irányú kutatóárokkal tehetjük meg legkönnyebben.

Az első nap kiásott kutatóárok déli végében így hamar meg is találtuk a 80 cm vastag fal maradványát. Sajnos a falat szinte az utolsó tégláig elbontották, így csak az alapozási árok törmelékkel visszatöltött vonalát tudtuk megfigyelni, amelyet nyugati irányba több méter hosszan tudtunk követni.

Az erődfal feltárásáról szóló tudósítást folytatjuk.

Dr. Bálint Marianna

régész

20170510dorog021 20170510dorog012 20170510dorog007

About the author: Horváth Tamás