Zsiványszótár és hajdúkerületi bíráskodás

Kiadvány készül a hajdúböszörményi bíráskodás történetéről

 A hajdúböszörményi jogszolgáltatás története lesz a harmadik kötet abban a sorozatban, amely a Hajdú-Bihar megyei igazságszolgáltatás múltját mutatja be – erről írt alá együttműködési megállapodást ma Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke és Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere.

HMFA.01136. Járás bíróság Boross Antal Hb. 1930-as évek

HMFA.01136. Járásbíróság

A kiadvány összeállításában közreműködik a Hajdúsági Múzeum, a Debreceni Egyetem Állam és Jogtudományi Kara, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár is.

20180117birosag003

A megállapodás aláírását megelőző sajtótájékoztatón Kiss Attila hangsúlyozta: nagy örömmel fogadták, amikor a kezdeményezéssel a Debreceni Törvényszék megkereste az önkormányzatot, az értékek, a múlt, az elődök által teremtett értékek megőrzése, kutatása és ápolása mindig is fontos volt Hajdúböszörményben. Elsődlegesnek tarják, hogy minél többen, minél jobban megismerjék a helyi bíráskodás múltját, hiszen az igazságszolgáltatás, a törvényhozás történelemben betöltött szerepe kiemelkedő jelentőséggel bír. Hajdúböszörmény polgármestere hozzátette: kuriózum az is, hogy a Hajdúböszörményi Járásbíróság jelenlegi épülete nem csak a település, hanem a megye legrégebbi épületei közé tartozik.

20180117birosag005

Kahler Ilona kiemelte: a Debreceni Törvényszék elkötelezett abban, hogy felkutassa, feldolgozza a területén működő bíróságok történetét. Debrecen és Berettyóújfalu után ez már a harmadik kötet lesz a sorozatban, melynek megvalósítását az Országos Bírósági Hivatal pályázata segíti.

20180117birosag006

A Debreceni Törvényszék elnöke szerint tartást ad a mindennapokban az, ha tudjuk honnan jöttünk, kik voltak az elődeink és milyen munkát végeztek. Kahler Ilona leszögezte: a kiadvány nem csak a jogász közösség tagjai számára tartogat érdekességeket, hiszen foglalkozik majd Hajdúböszörmény várostörténetével, a hajdúkerületi bíráskodás múltjával, megjelenik benne a jog és a néprajz kapcsolata, sőt, a betyárvilághoz kötődő zsiványszótár is lesz majd a kiadványban, amely országosan is egyedülálló.

A Debreceni Törvényszék és a Hajdúböszörményi Önkormányzat együttműködése áprilisban egy jogtörténeti konferenciával indul, az ott elhangzó előadások adják majd a kiadvány gerincét. A kötet Hajdúböszörmény Város Napján jelenik meg, szeptemberben pedig bíróságtörténeti kiállításon is bemutatkoznak majd az igazságszolgáltatás Hajdúböszörményt érintő szellemi és tárgyi értékei, emlékei.

 

Tatár Tímea – sajtószóvivő

fotók Horváth Tamás

 

About the author: Horváth Tamás