Új online szolgáltatások

A Hajdúsági Múzeum az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Járásszékhely múzeumok szakmai támogatása” pályázat keretében 3.400.000 forint támogatást nyert „Gyűjteményi adatbázis kialakításának és közzétételének elősegítésére és online tudományos, kulturális és oktatási tartalmak létrehozására”.

A projekt keretében megvalósuló online szolgáltatásaink:

HunTéka-M integrált közgyűjteményi nyilvántartó rendszer közzététele

A múzeum saját webes katalógusa révén mind szélesebb körben válik majd elérhetővé és kereshetővé a gyűjtemény és az intézmény által kezelt kulturális tudás. A nyilvántartó rendszerünkben rögzített adatok és tartalmak ebben a múzeumi webes katalógusban online elérhetőek lesznek. A webes felület keresőfunkciója egyszerű és összetett kereséssel, valamint szűrési feltételekkel segíti a keresést és böngészést majd.

 Névtér modul

A helyismereti információk megismerése iránti igény napjainkban jelentősen megnőtt. A helyismereti gyűjtemény látogatói sok személyi, életrajzi vonatkozású kérdéssel fordulnak hozzánk. A gyűjteménykezelő rendszerbe felvitt városunkhoz kötődő személynevek esetében lehetővé tenné a névtár modul az életrajzi adatok, életrajzi történeti forrás adatok, illetve a személy munkásságának rögzítését, illetve az ezen adatokra való keresést és a nyilvános felületen való megjelenítését. A múzeum, mint tartalomszolgáltató saját digitális tartalmaiból hozná létre ezt az adatbázist, és ezzel az online szolgáltatást.

 

Horváth Tamás

fényképész

About the author: Horváth Tamás