Böszörményi képes híradó

Böszörményi képes híradó címmel nyílt fotókiállítása Kovács Zoltánnak a Hajdúsági Múzeumban április 25-én.

A megjelenteket elsőként Szekeres Gyula múzeumigazgató köszöntötte, majd a kiállítást Dr. Szarvas Szabó Katalin ajánlotta a nagyközönség figyelmébe.

A Szabadhajdú Kft ügyvezetője beszédében elmondta, ennél hitelesebb, jobb híradót el sem tudnánk képzelni. Ezek a képek ugyanis a mi híradónk. Hiteles, ott van rajta minden, feketén fehéren. És mégis mennyi szín. Az érzéseink, ahogy ránézünk a fotókra. Nem akarják megmondani a képek, mit gondoljunk, mi legyen a véleményünk. Ez a mi dolgunk, amit nézünk, így lesz végül a mi személyiségünk. Képes híradó, az életünk. A család, a közös élmények, ahol élünk és néhány képen a búcsú, az elmúlás.

Majd kiemelte Kovács Zoltán hivatástudatát, szeretetét, amely ehhez a városhoz köti, és amely képről képre szembetűnő.

Zoli bácsi két belső késztetésnek és szívből jövő munkának tett eleget, elfeledhetetlenné téve mindannyiónk számára, mit is jelent hajdúböszörményinek lenni.

Az első, amikor elkezdett ismerkedni a fotózással, Debrecenben is képezve magát. Majd a művelődési ház, Hajdú Bandi bácsi megbízásából dokumentálta a város eseményeit, a környezet változását. A fotók publikálása kezdetben a Bocskai téren, majd később a Kossuth Lajos utcán elhelyezett úgynevezett „Képes Híradóban” történtek.

És a második késztetés, hogy nemcsak, hogy megőrízte, hanem igyekezett a város valamennyi generációja számára elérhetővé tenni dokumentációját. És a negatívokkal együtt a munkájával kapcsolatos dokumentumokat is a Hajdúsági Múzeumnak ajándékozta.

Ennek köszönhető most a kiállítás, a máig aktív városi fotós szívhez szóló üzenetével, Hajdúböszörmény szeretetével.

A kiállítás megtekinthető a Hajdúsági Múzeumban hétfő és vasárnap kivételével 2019. május 26-ig, a Kossuth Lajos u. 1. sz. alatt.

 

About the author: Horváth Tamás