A Hajdúság kulturális információs központja

A Hajdúsági Múzeum, csatlakozva a nemzetközi gyakorlathoz, a szélesebb közönség számára is hozzáférhetővé tette – a felhasználók minden eddiginél szélesebb rétegei számára – a gyűjteményeit.

A múzeumunk 2016 óta használja a HUNTÉKA-M integrált közgyűjteményi rendszert a gyűjteményei számítógépes nyilvántartására. A rendszer fejlesztésével most lehetőség nyílt a gyűjteményeink online megjelenítésére, a nyilvántartásban rögzített adatok és tartalmak közzétételére. A webes felület kereső funkciója egyszerű és összetett kereséssel, valamint szűrési feltételekkel segíti a keresést és böngészést.

A Hajdúsági Múzeum gyűjteménye egyedülálló kultúrtörténeti jelentőséggel bír, a hajdúvárosok örökségének szempontjából megkerülhetetlen tartalomszolgáltató. A generációk által felhalmozott és átörökített tudás lassan egy évszázada kulcsszerepet játszik a hajdúság kulturális identitásának megőrzésében.

Múzeumunk online jelenléte így erősíti társadalmi szerepvállalásunkat és nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a közgyűjteményünk a jövőben a hajdúvárosok kulturális örökségének őrzőjéből, a hajdúvárosok kulturális örökségének első számú, autentikus, forrás értékű megosztójává váljon.

Gyűjteményeinket digitális szolgáltatások formájában a mai naptól a látogatók rendelkezésére bocsátottuk.

Hajdúsági Múzeum Gyűjteményi Adatbázisa és Névtér

http://ds.hajdusagimuzeum.hu

Online Tartalmaink

https://hajdusagimuzeum.hu/online-tartalmaink/

Hajdúsági Múzeum Fotótára

 

A projekt Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvény 3. melléklet II. 4.b) pontja szerint a Muzeális intézmények szakmai támogatására kiírt „Járásszékhely települési önkormányzatok által fenntartott múzeumok szakmai támogatása – A kulturális javakhoz való korszerű hozzáférést és a látogatói igények kiszolgálását biztosító, online szolgáltatásokat nyújtó, honlapok létrehozására vagy meglévő honlap ennek megfelelő átalakítására, fejlesztésére pályázat keretében, a gyűjteményi adatbázis kialakításának és közzétételének elősegítésére és online tudományos, kulturális és oktatási tartalmak létrehozása” pályázat támogatásával valósult meg.

About the author: Horváth Tamás