In memoriam Dr. Nyakas Miklós

(Gyula, 1942. október 16. – Hajdúböszörmény, 2020. szeptember 13.)

Pótolhatatlan veszteség érte a Hajdúsági Múzeumot és a magyar történettudományt. 78 éves korában elhunyt a magyar történettudomány meghatározó kutatója, egyik legkiemelkedőbb személyisége Dr. Nyakas Miklós.

Középfokú tanulmányait 1957 és 1961 között a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban végezte, majd a Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsészettudományi karának magyar történelem szakán szerzett diplomát (1961 – 1966). Bölcsészdoktori címét 1974-ben védte meg középkori magyar történelemből. Az egyetem elvégzése után a sárospataki II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban tanított, majd 1970-től a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum történész–muzeológusaként, 1976-tól nyugdíjazásáig pedig az intézmény igazgatójaként dolgozott.

Fő kutatási területe a hajdúság története, helytörténeti és regionális kutatások, kiemelten a Hajdúböszörmény és a hajdúvárosok, a Hajdúkerület, Partium és a Nagyalföld területe. Kiemelten foglakozott a Hajdúkerület kialakulásával.

Öt évtizedes tudományos pályafutása során jelentős kutatási eredményeket felmutató, több mint négyszáz megjelent tanulmánya, szakcikke mellett több tucatra rúgó önálló, meghatározó kötete látott napvilágot a hajdúsággal kapcsolatos témakörökben. Tevékenységével történészek, kutatók generációinak mutatott példát, szem előtt tartva, segítve a hajdúidentitás történeti múltjának feltárását, kulturális örökségének megőrzését, ápolását. Jelentős szerepet vállalt a magyar tudományos és kulturális közéletben is. Rendszeresen tartott tudományos és ismeretterjesztő előadásokat.

Munkásságát számos elismeréssel jutalmazták.

Kedves Miklós, nyugodj békében.

Szekeres Gyula