A Hajdúságban is becsengettek!

A Hajdúságban is becsengettek! című megyei szakmai nap rendezvényen 7 megyei  település 8 muzeális intézményének közel 20 tagja vett részt 2018. december 13-án Hajdúböszörményben.

Bodnár Margit, Hajdúböszörmény Város Önkormányzatának Oktatási és Művelődési Bizottságának elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Majd Szekeres Gyula, a házigazda Hajdúsági Múzeum igazgatója rendhagyó módon bemutatta a közel egy éve megnyílt böszörményi csengőket bemutató kiállítást és az azóta a témában folyó kutatásokat, s röviden szólt a készülő új állandó kiállító teremről, a hajdúsági mintakincseket bemutató egy hét múlva nyíló „Kifordítom-befordítom…” című kiállításról.

Gombos-Orosz Ibolya a Hajdúsági Múzeum múzeumpedagógusa az intézmény közművelődési programjaiból adott ízelítőt, gyakorlati bemutatóval egybekötve.

A programon résztvevő 15 kolléga partner volt a foglalkozás bemutató során is, majd örömmel vett részt a kiállításban végzett drámapedagógiai programban és a kézműves foglalkozások egyes elemeit is kipróbálták.  Végül Kállai Irén megyei múzeumi koordinátor bemutatta Seres Lászlót a megye 3. múzeumi koordinátorát, s az ő két közelgő szakmai eseményére invitálta a jelenlévőket. Ezt követően ppt-s előadásban bemutatta a Skanzen – MOKK EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 “Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” kiemelt projektjét, a MOKK honlapját és a múzeumi szakembereknek szóló képzéseit. Összefoglalta az idei év konferenciáit és felhívta a figyelmet a különböző MOKK-os pályázatokra (MŐF, Múzeumpedagógiai Nívódíj,). Szólt a Pulszky Társaság aktuális híreiről, pályázatairól (tisztújítás, Pulszky díjak, Év Múzeuma, Év kiállítása pályázatok). A kollégákkal együtt megvitatták a KultúrBónusz pilot program eddigi eseményeit, eredményeit. Ebéd előtt még projekt utolsó évének fő tematikájáról is röviden szó esett. Kállai Irén megyei múzeumi koordinátor, Joó Emese módszertanának használatával, kezdte el bevezetni az Iskolai Közösségi Szolgálat témát, melyet a 2019-es megyei szakmai eseményeken még tovább fognak elemezni.

Kállai Irén igazgató

Berettyó Kulturális Központ

Hajdú-Bihar megyei múzeumi koordinátor

About the author: Horváth Tamás