Búcsúzik a kiállítás 3.

Az NKA Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiumánál elnyert pályázat segítségével átalakítjuk a Hajdúsági Múzeum régészeti kiállításának koncepcióját.

A „Talpunk alatt történelem” című új kiállítási egységben az utóbbi évek friss régészeti kutatásainak legszebb leleteit mutatjuk be a nagyközönségnek.

A kivitelezési munkák megkezdődtek, jelenleg folyik az egyedi tervezésű új vitrinek gyártása. Az új kiállításhoz jelentős informatikai fejlesztés is kapcsolódik. A legtöbb feladatot ezzel kapcsolatosan az interaktív játékok tervezése, grafikai hátterének kidolgozása adja.

De, hogy az új kiállítás megnyitásáig se maradjunk, szép régészeti leletek nélkül az internet segítségével a múzeum weboldalán biztosítunk lehetőséget azoknak, akik újra megszeretnék csodálni a kiállításból kiemelt tárgyakat, továbbá azoknak is, akik eddig nem tudták megtekinteni azokat a múzeumban. Virtuálisan elvisszük őket az Önök otthonába. Ezért hétről-hétre egy-egy a régi kiállításban szereplő tárgy rövid bemutatásával jelentkezünk.

Üveg orsógomb vagy kardmarkolatgomb

Mai napig folyik róla a vita a régészek körében, hogy mi is lehetett az a lapos, gömbszelet alakú, a közepén átlyukasztott fekete színű üvegtárgy, amit ötszirmú, vörös-fehér rozettaminta díszít, amelynek átmérője 4,6 cm; súlya 42,5 g.

A tárgy elkészítése során először fekete színű üvegolvadékból egy vasrúd segítségével forgatással kialakítottak egy gömbformát, amit később egy szilárd, tűzálló felülethez nyomva egyik oldalát laposra formáltak. Majd újrahevítve egy vastagabb vörösessé redukálódó, és egy vékonyabb sárgásfehér színű üvegszál hozzádolgozásával alakították ki a spirális mintát, a két üvegszálat majd egy kampós eszközzel öt helyen kissé meghúzták, hogy a minta hullámzása kialakuljon. Újrahevítéssel alakították ki a tárgy végleges, gerezdelt formáját.

A Bakóháti iskola építéséhez nyitott bányában a homokot kitermelő munkások a véletlennek köszönhetően több régészeti korszak leleteit gyűjtötték össze. A római császárkorból egy igen izgalmas leletegyüttest szolgáltattak be a múzeumba, sajnos azok pontos előkerülési körülményeiről nem maradt fenn semmilyen feljegyzés, így nem tudhatjuk, hogy a kosalakú edény, az üveg kauricsiga amulett, az üveg orsógomb, és a leltárkönyvben szereplő további leletek: fibula, üveggyöngyök egyetlen sír mellékletei voltak-e, vagy esetleg valamilyen más kontextusban kerültek földbe.

A fekete színű, gömbszelet alakú üvegtárgy értelmezése a legproblémásabb, a fenti leletegyütteshez történő tartozása a legkérdésesebb. Máshogy értelmezhetjük a tárgyat, ha elfogadjuk azt, hogy a többi tárggyal együtt, egy női szarmata temetkezésből került elő – ebben az esetben a tárgy egy üvegből készült orsógomb.

Más értelmezést kaphat a tárgy akkor, ha feltételezzük, hogy a másik két szarmata kori tárgytól függetlenül került elő, ebben az esetben egész más lehet a tárgy funkciója, amit így mágikus kardfüggesztő gombként értelmezhetünk. A szarmata temetkezések között mind a két értelmezéshez találunk régészeti párhuzamokat. Láthatjuk, hogy milyen fontos, hogy a lehető legpontosabban megfigyeljük, feljegyezzük azokat a körülményeket, amiben egy-egy régészeti lelet előkerült! A bemutatott leletek önmagukban is igen jelentősek, azok bármilyen kiállításnak méltó díszei, de mivel nem ismerjük a pontos előkerülési körülményeiket, nem tudjuk a tárgyak teljes történetét megfejteni.

Dr. Bálint Marianna

régész

 

About the author: Horváth Tamás